Biesbosch 

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa.

De Biesbosch is uniek, dat staat buiten kijf. Maar wat maakt de Biesbosch nou zo bijzonder? Om te beginnen is dit het grootste zoetwatergetijdengebied van heel Europa.

9000 hectare aan jungle-achtige bossen worden afgewisseld door wild kronkelende kreken en wandelpaden. En dat gewoon midden in ons kleine kikkerlandje! Het getij, dat in verschil soms wel op kan lopen tot 80 cm, ontstaat doordat het water van de Rijn en de Maas door de Biesbosch via het Haringvliet naar zee stroomt.

Bij vloed wordt ditzelfde water weer terug de rivier op gestuwd. Door de werking van eb en vloed is er een ontzettend divers landschap te vinden, met honderden dier- en plantsoorten! 

In de Biesbosch komen talloze planten- en diersoorten voor.

Een van de meest bijzondere bewoners van de Biesbosch is misschien wel de bever, het grootste knaagdier van Europa en hét icoon van Nationaal Park de Biesbosch. Er leven er in het park maar liefst 300!

Naast de bever leven er ook nog reeën en vossen in het park. En ook de vogels mogen we niet vergeten! Door de weelderige bosontwikkeling en de aanwezigheid van prooidieren voelen grotere roofvogels zich hier meer dan thuis. Denk aan haviken, buizerds en zelfs de zeearend en visarend.


copyright NP De Biesbosch

copyright NP De Biesbosch

Gastvrouw van de Biesbosch


Met trots is Marlies sinds 2021 gastvrouw van de Biesbosch.

Door deze unieke cursus verzorgd door het IVN en het nationaal park heeft Marlies het park goed leren kennen, waardoor zij nog beter advies kan geven aan onze gasten.

Als echte ambassadeur van dit prachtige natuurgebied vertelt zij alles over wat de Biesbosch zo bijzonder maakt. Zij weet veel over deze regio. Over de bevers, die een van de belangrijkste bevolkingsgroepen van het natuurgebied vormen, de honderden vogelsoorten die de Biesbosch hun thuis noemen en hoe dit unieke zoetwatergetijdengebied in honderden jaren zo heeft kunnen ontstaan. 
Wat te doen en te beleven in de Biesbosch

Wandelen en fietsen in de Biesbosch 

De geoefende fietser kan een mooie fietsroute maken vanuit de camping (73 km).  Indien u een kleinere route wil fietsen adviseren wij om een fietsendrager mee te nemen voor op de auto en dan in Hank te parkeren en vanuit daar de mooie route te maken. 

De Biesbosch leent zich perfect voor mooie wandelingen. U moet alleen eerst het water over om in de Biesbosch te komen.

Vanuit Drimmelen gaan er dagelijks bootjes in combinatie met wandeltochten de Biesbosch in of u rijdt met de auto naar de overkant om vanaf daar te gaan wandelen. copyright NP De Biesbosch

Varen in de Biesbosch

Water spreekt tot de verbeelding. En zeker het water in de Biesbosch! 600 jaar geleden was het het water dat dit gebied voorgoed veranderde. Een verandering die leidde tot wat we vandaag de Biesbosch noemde. De kronkelende kreekjes, kleine strandjes en de brede wateren die elkaar afwisselen zijn uniek te noemen. Een dagje het water op in de Biesbosch is dan ook echt een belevenis op zich! Huur een fluisterboot, pak de kano, huur een sloep of ga voor een rondvaart. Er is écht voor iedereen een perfecte manier om de natuur hier al varend te verkennen! 

In onze app staan verschillende bedrijven waar u een bootje kan huren of een rondvaart kan reserveren. 

In de maanden juni, juli en augustus organiseren wij samen met Le Pecheur vaartochten één keer in de week een bevertocht. 
Biesbosch Museum Eiland

Het Biesbosch MuseumEiland ligt in het hart van Nationaal Park De Biesbosch. De vaste collectie is te zien in 7 themapaviljoens en neemt je mee van de ontstaansgeschiedenis tot huidig recreatiegebied.

In Biesbosch Museumeiland beleef je hoe we al eeuwenlang omgaan met de uitdagingen en kansen die water ons biedt. Ontdek hoe het zoetwatergetijdengebied de Biesbosch ontstond na de Sint-Elizabethsvloed van 1421.

Binnenmuseum

De bewoners, hun economische activiteit, hun ambachten en de natuur: het komt allemaal aan bod in 7 themapaviljoens.

Buitenmuseum

Vanuit Biesbosch MuseumEiland kun je fijn wandelen en fietsen. De Pannekoek is het buitenmuseum van de Biesbosch; een zogenaamde hakgriend van 8 hectare die direct naast het Biesbosch MuseumEiland ligt. Een hakgriend is een vochtige akker waar wilgenhout wordt verbouwd. Het gebied is voorzien van wandelpaden en over land bereikbaar.

Waterspeeltuin De Biesbosch Beleving

Naast het museum ligt een grote waterspeeltuin, de Biesbosch beleving. Dankzij de Biesbosch kunnen omringende, hoger gelegen gebieden niet zomaar overstromen. Maar hoe werkt dat precies? Ervaar het in de ‘Biesbosch beleving’, een schaalmodel van 30 bij 30 meter van de Biesbosch, compleet met polders, dijken en stromen. Je ziet hoe smeltwater uit de Rijn en regenwater uit de Maas samenkomen in de Biesboschdelta. Kijk hoe de waterstand verandert van laag naar hoog. Zit zelf aan de schuiven en knoppen en beïnvloed de loop van het water! De Biesbosch beleving is in bedrijf van april tot en met oktober.Camping Comfort app

Op zoek naar meer inspiratie voor uw verblijf op onze camping dan kan u alvast een Camping Comfort app downloaden. 

Hier vindt u vele restaurants, bezienswaardigheden, fiets & wandelroutes en nog meer leuke inspiratie.